Saturday, January 8, 2011

Download dari internet : sebuah karya seni yang hebat!

Rumahku telah didatangi pekerja teknikal TM. Aku baru bangun tidur(Jelaslah aku sedai mamai-mamai tidak tahu apa yang berlaku). Pekerja TM dengan laptopnya.... Setelah puas berfikir sambil makan nasik lemak, akhirnya baru aku ingat, abang aku pergi ke Tmnet centre untuk pasang UNIFI.

Aku masih lagi ingat ketika penghujung 1998, aku mengikuti kursus pendek IT anjuran Telekom Malaysia. Ketika itu aku pertama kali tahu apakah internet yang orang sibuk cerita sana-sini. Tahun 1999, teknologi internet sampai ke rumahku. Bapaku (arwah) bawa balik modem dial up external seberat sekilo (aku rasa laa). Cucuk cable telefon, cucuk kat computer.. Dial la 1515 menggunakan sistem operasi Windows 98...

trruuuuuuttttt teeeeeeeeetttt...... tut tut treeeeettt...........

Aku dapat komputer peribadi sendiri tahun 2002... Pinjam duit nenek aku. Sejak itu lah aku mula kenal erti download... hahhaha pakai MIRC pun boleh download lagu. kekeke Aku ingat lagi video pertama aku download - P.O.D - Sleeping Awake. Aku ambil masa lebih seminggu untuk siap download. Kelajuan tak sekata sekitar 0.6kbps - 4kbps... Guna Kazaa.... hahhahaha anda pernah dengar Kazaa? Mungkin antara software P2P...

Tak silap aku Streamyx mula masuk keramat aku rasa sekitar 2004 kot. Setahu aku orang pertama yang pakai kat Keramat, Naqib... mamat ni memang gila gadget. Sampai tahun 2007, hampir semua kawan-kawan aku pakai Streamyx. Tapi aku masih guna dial-up... dial dial tak dapat.... cuba lagi.... Modem kong, tuka modem.... dari mula-mula harga rm200, sampai la aku boleh dapat dalam sekitar rm45 sahaja. Aku rasa aku sorang je kot pakai dial up time tu... kahkahkah..

2009, baru la aku dapat merasa streamyx... itu pun sebab abang aku bayar..... Apa lagi, try download... pehh... 10kbps minimum... kira ok la.... daripada pakai dial up sebelum ni...

Nah sekarang aku pakai UNIFI. download lagu 5mb pun tak sampai 10 saat.... ambik ko!!! hahhahahaha....


*aku tidak menggalakkan download karya orang lain sebenarnya... aku akui ianya tetap salah dan tak bagus untuk industri... Kalau aku nak download lagu melayu pun, biasanya lagu2 lama... Uji Rashid - Semakin Hari Semakin Sayang contohnya...

2 comments:

Zulmajd said...

tolong downloadkan.
baran.
dan color of paradise.
terima kasih.

Hasnol Jafaar said...

ko jangan nak blagak sangat ngan unifi ko yer